Home
Om oss
Träning
Yoga
Aktuellt/Kurser
Kontakt
Poweryoga
02
Poweryoga

En Poweryogaklass innehåller solhälsningar, stående, sittande och liggande positioner/asanas, nedvarvning och avslappning/meditation. Solhälsningarna är det centrala i Poweryogan och utgör en sekvens av rörelser som stärker och sträcker ut hela kroppen på ett kraftfullt sätt. De positioner som följer därefter syftar alla till att ge styrka, smidighet och balans. På slutet görs alltid en nedvarvning för att förbereda kroppen på avslappning och meditation. Poweryoga är en kraftfull och intensiv yogaform som ska få dig att svettas när du väl lärt dig övningarna. En fokuserad andning integreras i träningen och hjälper dig att hålla din koncentration vid yogan. 

Under en kurs för nybörjare får du lära dig grunderna i Poweryoga. Du lär dig solhälsning A och B, samt flera stående och sittande positioner. Fokus ligger på att lära sig rätt grundteknik för att sedan kunna gå vidare och utföra rörelserna med en större medvetenhet. Du får också lära dig de tekniker som finns för att öka koncentrationen som t ex andningen.

Du behöver inte ha några förkunskaper för att delta i nybörjarkursen. De allra flesta kan utöva Poweryoga men det är en fysiskt krävande form. Om du har någon sjukdom eller smärttillstånd är du välkommen att ringa oss för att diskutera huruvida du bör delta eller ej. Många tillstånd kan förbättras av yogan, t.ex. svag och öm rygg, stela axlar och nacke, symtom på stress som huvudvärk eller koncentrationssvårigheter. Vid vissa tillstånd kan man vid behov anpassa positionerna. 

Yoga är ingen tävling! Om du behöver träna på nybörjarnivå länge är det helt OK. Yogan ska göra dig välmående och inte ge dig orimliga krav på dig själv. Träningen kräver tålamod och ödmjukhet inför sig själv. Kom ihåg, du gör inte "mer" yoga bara för att din position verkar perfekt. Din koncentration står i fokus.

Inför kursen är det en fördel att köpa en yogamatta då Poweryogan ställer höga krav på underlaget. Det viktigaste när du köper matta är att kontrollera materialet. De mattor som kallas "sticky mat" brukar vara bäst för mer fysisk yoga med solhälsningar och upprepade vinyasas. Det finns också flertalet mattor i mjukare material. Många mattor är numera miljövänligt tillverkade. Tjockleken på mattan bör vara minst 4 mm för att träningen ska kännas behaglig. Vill du veta mer om den mattan vi säljer kontakta oss.

Deltagare från kursen berättar:

"Jag tycker du är en fantastisk kursledare, mjuk och varm och jag känner ett stort förtroende för din kunskap."

"Jag kan använda vissa övningar i svåra och stressiga situationer på min arbetsplats och i det privata livet."

"Jättehärlig träningsform, man fylls av kraft och energi!"

"Jag har fått en aha-upplevelse av yogan och tycker det är underbart."

Litteraturtips:

  • Power Yoga (Beryl Bender Birch)
  • Ashtanga Yoga - The Practice Manual (David Swenson)
  • Beyond Power Yoga (Beryl Bender Birch)
  • Journey into power (Baron Baptiste)
  • Yoga beyond belief (Ganga White)
  • The Yoga sutras of Patanjali (Sri Swami Satchidananda)
  • Yoga anatomy (Leslie Kaminoff)