Home
Om oss
Träning
Yoga
Aktuellt/Kurser
Kontakt
Gravidyoga
03
Gravidyoga

Kursen grundar sig till viss del på yogalärare Elisabeth Serranders gravidyoga som etablerades 1995 i samarbete med Mama Mia mödravård i Stockholm. Tusentals kvinnor har med hjälp av denna kurs ökat sitt välmående under graviditeten och lärt sig att lita på kroppens förmåga att föda barn. Kursen, som baseras på Hathayoga, har ett naturvetenskapligt och existentiellt synsätt och är i första hand förlossningsförberedande.

Gravidyogan innehåller yogapositioner, andningsövningar, meditation och avslappning anpassat utifrån den gravida kvinnans kropp och de förändringar som sker såväl fysiskt som mentalt. Genom att utöva yoga under graviditeten får du lära dig att slappna av och hitta kraft inom dig inför förlossningen. Du får också lära dig hur du kan ta hjälp av andningen när du ska föda. Yogan är ett bra sätt att förbereda sig fysiskt inför förlossningen och flera yogapositioner kan också vara till hjälp under sammandragningarna.

 Du behöver inte ha någon erfarenhet av yoga för att delta i kursen. Du kan anmäla dig när som helst under graviditeten och fortsätta träna yoga ända fram till förlossningen. Vi rekommenderar dock att du passerat minst halva din graviditet för att lättare kunna sätta dig in i den förlossningsförberedande delen samt ha nytta av övningarna som är anpassade efter magens ökade storlek. Om du har planerat kejsarsnitt, besväras av foglossning eller ischias kan du också delta i kursen. Kontakta oss gärna innan du anmäler dig om du känner osäkerhet kring dina eventuella komplikationer.

Deltagare från kursen berättar:

"Jag använde mig av både yoga-andningsteknik och rörelser genom hela förlossningen och det blev en riktig drömförlossning! Hade så mycket nytta av både andning, höftrullningar och huksittande som vi lärt oss på yogan. Jag andades verkligen ut vårt barn. Grym känsla! Tack för en superduperyogakurs Åsa!!!"

"Jag tycker kursen har varit väldigt givande och jag har lärt känna min kropp på ett nytt sätt som jag kommer bära med mig genom livet. Speciellt vilken betydelse en bra andning kan ha. Innan kursens början hade jag ont lite varstans i kroppen och kände mig stel, men nu har jag inte ont mer! Jag känner mig stark och förväntansfull inför min förlossning!

"Mycket nyttig och bra kurs. Har hjälpt mig att tänka på min graviditet och förlossning på ett positivt sätt."

"Mycket bra kurs som kändes väldigt personlig!"

"Du är mycket lugn, pedagogisk och förtroendeingivande som instruktör. Dels pga ditt yrke, men även att du själv fött barn och faktiskt vet hur allt är och känns."

"Fick stort förtroende för dig som instruktör. Fantastisk och behaglig röst att lyssna på. Positiv på en bra nivå som kändes äkta. Tack!!!"

Litteraturtips:

  • Gravidyoga (Elisabeth Serrander)
  • Att föda (Gudrun Abascal)